Bezienswaardigheden

Wijdenes
Wijdenes is misschien wel het mooiste dorp tussen de oude Vissersplaatsen Hoorn en Enkhuizen en is gelegen in het Noord-Hollandse Westfriesland. Naast de mooie boerderijen, de uitgestrekte weilanden en de bollenvelden ligt Wijdenes ook direct aan het IJsselmeer (eigenlijk het Markermeer). Hier zijn verschillende recreatiestrandjes aangelegd waar u met warm weer lekker kunt zwemmen.

Geschiedenes Wijdenes
Hoewel Wijdenes al vanaf het jaar 500 bewoond is geweest heeft het dorp haar naam te danken aan de Viking Roelof van Wienesse die rond het jaar 800 in Wijdenes een burcht liet bouwen. Op de fundering van deze burcht heeft graaf Floris de V in de 13e eeuw een nieuwe burcht gebouwd met als doel de naar onafhankelijkheid strevende West-Friezen te kunnen onderdrukken. De paar jaar geleden zijn de restanten van deze burcht in het Markermeer gevonden. Wijdenes heeft ook in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol gespeeld in het verzet. De geallieerden vliegtuigen gebruikte het dorp als droppinglocatie voor wapens, radio’s en andere materialen. Vanuit Wijdenes werden deze door het lokale verzet onder de rest van het verzet in Noord-Holland verspreid. In Wijdenes staat op de plaats waar deze droppingen plaatsvonden een monument wat hieraan herinnert.

Lekker eten in Wijdenes

In Wijdenes zijn twee zeer goede restaurants te vinden, namelijk de Egelantier en Takos Tapas. De Egelantier is een kwalitatief restaurant met de Franse keuken waar u niet alleen heerlijk kunt dineren maar zelfs echte egels kunt bewonderen. Takos Tapas is een Sushi restaurant dat werkt volgens het All you can eat concept en is ook zeker een aanrader.

Hoorn
Bij een bezoek aan Wijdenes mag een bezoek aan de grootste stad van Westfriesland, Hoorn, zeker niet ontbreken. In enkele autominuten zit u al in deze voormalige VOC stad, maar ook een fietstocht naar Hoorn is zeer aan te raden.

Enkhuizen
Een andere mooie stad waar u in enkele autominuten bent, is Enkhuizen, iets kleiner maar minstens zo interessant als Hoorn. U kunt ook Enkhuizen met haar Zuiderzeemuseum bezoeken. De beroemde Drommedaris, de Enkhuizer Almanak en de pittoreske straatjes maken Enkhuizen een bezoek meer dan waard.

Fiets- en wandeltochten vanuit Wijdenes
Vanuit Wijdenes kunt u gebruik maken van het Fietsroute Netwerk Westfriesland. En ook er loopt ook een mooie wandelroute door Wijdenes.

Bezienswaardigheden in de regio:
Zuiderzeemuseum
Sprookjes Wonderland
Museum Stoomtram (historische driehoek Hoorn, Medemblik, Enkhuizen)